Een frisse woning, een reine geest
Een prettige leefomgeving is belangrijk voor iedereen. Een opgeruimd huis ruimt ook het hoofd op en frisse lucht om ons heen houdt ons helder en scherp.
Maar hoe vaak en grondig er ook wordt schoongemaakt, nare geurtjes laten zich lang niet altijd tegenhouden of verdrijven. Soms doen we het ermee, maar als zo’n vieze geur gaat overheersen, wordt het vervelend. Zeker als je veel thuis bent en bijvoorbeeld ook nog eens thuis werkt.
Soms lijkt een nare geur ‘er gewoon bij te horen’, maar niets is minder waar. Tegen elke soort stank is iets te doen.
Neem nou zweetgeur, de herkenbare stank die in sommige kledingstukken steeds maar weer terugkeert. Of in schoenen die een dag gedragen zijn of sportschoenen na een flinke sportsessie, lijkt er soms geen ontkomen aan.
Er zijn veel tips te vinden van lieve grootmoeders die ooit wonderen verrichtten met de inhoud van hun keukenkastjes. Maar welke van die tips zijn de moeite waard?
Hoe krijg je zweetgeur nou echt uit kleding?
Soda schijnt toch te werken om zweetgeur uit kleding te halen?
Dat klopt. Maar om teleurstelling te voorkomen moet je bij het gebruik van soda wel goed letten op het volgende:
- leg delicate stoffen zoals wol en zijde nooit in een sodamengsel.
- als je meerdere malen flink hebt gezweet in kleding, schoenen of sokken en de geur is er na het wassen niet uit, dan heeft het transpiratievocht zich waarschijnlijk al omgezet in het zogenaamde boterzuur, een melkzuurbacterie. Dit zuur veroorzaakt de stank van ‘oud zweet’ en is met gewoon wassen en met soda niet of nauwelijks te verwijderen.
Is azijn de oplossing om zweetgeur uit kleding te verwijderen?
Ook hier geldt: het kan zeker schelen en zal vooral effect hebben bij een lichte transpiratiegeur. Bezwete kleding weken in water met azijn werkt minder goed als die te lang in de wasmand heeft gelegen of alleen met een wasmiddel is gewassen. De grote boosdoeners, de melkzuurbacteriën, hebben zich dan toch flink kunnen vermenigvuldigen. De kleding zal na het wassen in eerste instantie prima ruiken, maar de zweetgeur komt direct weer terug nadat de kleding is aangetrokken. Door de warmte van het lichaam worden de bacteriën die de zweetgeur veroorzaken namelijk weer geactiveerd.
Hoe krijg ik zweetgeur uit kleding zonder te wassen?
Natuurlijk is bij onfrisse kleding wassen de beste oplossing. Bij intensere nare geuren, zoals zweetlucht, helpt voorbehandelen met een soda- of azijnmengsel zoals hierboven beschreven, als dat zonder gevaar voor kleur en materiaal kan. Een scheut PowAir Penetrator toevoegen aan het wasmiddel is veilig en werkt ontzettend goed.
En toch komt het soms voor dat een kledingstuk even opgefrist moet worden, bijvoorbeeld onderweg. Ook dan kun je PowAir Penetrator gebruiken. Bevochtig de zweetplekken in de kleding of de binnenkant van schoenen licht met PowAir Penetrator en laat even drogen.
Als kleding of schoenen heel erg naar zweet ruiken, dan is het goed om wat meer Penetrator te gebruiken. Hou dan wel rekening met een langere droogtijd.
Krijg ik zweetgeur uit mijn kleding door het in de vriezer te leggen?
Dat kan. Als je de tijd hebt. Meestal wordt geadviseerd om een kledingstuk in een gesloten plastic zak 24 tot 36 uur in de vriezer te laten liggen. Als het kledingstuk vaker wordt gedragen, moet dat regelmatig gedaan worden om het terugkomen van de stank te voorkomen.
Alles geprobeerd, maar zonder het gewenste resultaat?
Als er geen sprake meer is van een nare geur, maar van een flinke stank, dan biedt PowAir Penetrator dé oplossing. Op twee verschillende manieren: voeg een scheut toe aan het wasmiddel in de wasmachine of bevochtig stinkende stoffen en andere geurende materialen en laat drogen.