Stank van (huis)dieren
Leuk, huisdieren… maar wat kunnen ze stinken!
Veel mensen vinden het fijn om een dier in huis te nemen. En dat is geen toeval. Het is heerlijk om liefde aan dieren te geven en van ze te krijgen. Ze hebben geen uitgesproken mening en oordelen niet. En last but not least, het is heerlijk om met ze te knuffelen. Nou ja, in de meeste gevallen dan…
Want een goudvis of een schildpad knuffelt nou niet bepaald lekker weg!
We vinden het fijn om de natuur in huis te halen en om daar goed voor te zorgen. Met een terrarium of aquarium bijvoorbeeld, creëer je een eigen stukje natuur in huis. Veel mensen worden blij van het kijken en observeren van vissen of reptielen. Lekker spelen met hond of kat of uitgebreid kijken naar een vis, slang of leguaan, doet iets bijzonders met ons: het vermindert stress! Als je dieren om je heen hebt, ze goed verzorgt, liefde geeft en ze behoedt voor gevaar en ziekte, dan zorgt dat voor prettige prikkels in het beloningscentrum van onze hersenen.
Kortom: een dier in huis, dat doet de mens goed!
Huisdieren, de cijfers
Altijd leuk, getalletjes om ergens een beter beeld van te krijgen.
Komen ze:
Volgens onderzoek van Dibevo loopt, zwemt of vliegt er in 47,7% van de huishoudens een huisdier.
Alles bij elkaar opgeteld houden 3,8 miljoen huishoudens in Nederland ongeveer 27,3 miljoen gezelschapsdieren.
Honden en katten nemen het voortouw: 23,4% van de huishoudens heeft een kat; 17,8% heeft een hond.
Aquariumvissen staan met 7,2% nog altijd in de top 3 van meest gehouden dieren.

Stinkdieren
Onze miljoenen huisdieren plassen, poepen, winden, braken en zweten erop los. Ze geven stank af via hun vacht en verspreiden nare luchtjes vanuit hun hokken, kooien, aquaria, terraria, hondenmanden en kattenbakken.
Maar deze dierengeuren staan nog in schril contrast met de stank die sommige dieren in de vrije natuur kunnen produceren.
De bekendste is natuurlijk het stinkdier. Maar eigenlijk doet dat dier zijn naam geen eer aan. Een stinkdier stinkt alleen als hij zijn anaalklieren gebruikt om een aanval van een ander dier af te wenden. En ja, dat stinkt dan ook behoorlijk!
En als we kijken naar andere stinkende dieren in het wild, dan kan het nog veel erger. Zo bestaat er in Suriname een heuse ‘stinkvogel’, de Hoatzin.
Dit beestje meurt, in tegenstelling tot een stinkdier, 24 uur per dag.
Hij verteert zijn voedsel door het in verschillende maagkamers te laten wegrotten.
Een voordeel hiervan is dat de Hoatzin zo walgelijk ruikt, dat geen mens of dier hem wil opeten.
Over een goed georganiseerd overlevingsmechanisme gesproken:
de Hop (ook wel Upupa geheten), is ook een vogelsoort die het ook niet slecht geregeld heeft.
Ze smeren hun veren in met het vet dat wordt aangemaakt door de stuitklier (net boven de staart). Dat zorgt ervoor dat het verendek isolerend en waterafstotend wordt. Dat vet stinkt alleen verschrikkelijk!
In de periode dat het vrouwtje de eieren uitbroedt, komt er bij de Hop een afschuwelijke geur van rottend vlees vrij. De pas gelegde eieren worden flink met dit stinkende vet ingesmeerd.
Zo wordt de Hop met rust gelaten tijdens de broedtijd en dat levert daardoor gegarandeerd heel veel Hopjes op!
Dan is er in het grote dierenrijk ook nog de Muskus-os. En die kan ook een aardig potje stinken!
Dit stoere beest produceert een stinkende substantie vanuit een klier bij de ogen en smeert die zorgvuldig uit over zijn enorme behaarde lichaam om de vrouwtjes te behagen.
Die dames krijgen het namelijk behoorlijk warm van deze voor hen erotiserende muskusgeur. Wij niet, want wij vinden dat de muskus-os ontzettend stinkt naar oud zweet. Maar daar dan wel een héle sterke variant van!
Stank voor dank
Terug naar onze huisdieren. Want als het om stank gaat zijn dat ook geen lieverdjes. Al verzorg je ze nog zo goed, de geurtjes die ze produceren zijn lang niet altijd even prettig. Wat kun je daar nu het beste tegen doen?
Natuurlijk zijn er allerlei weetjes van wijze oma’s en handige huis- tuin- en keukenmiddeltjes tegen vieze geurtjes te vinden. Natuurazijn verdund met water kan bijv. werken om iets dat niet lekker ruikt, op te frissen.
Maar je hebt vieze geurtjes en je hebt stank. Stank waar je niet omheen kunt. Stank waar tot nu toe geen middel goed tegen werkte. En als je het echt niet meer weet, kijk dan eens naar ons assortiment volledig natuurlijke stankverwijderaars. Wereldwijd gingen vele blije huisdierbezitters je voor. Want PowAir werkt tegen de ergste stank én is 100% natuurlijk.
- Gebruik PowAir Spray om vervelende luchtjes snel te neutraliseren.
- Permanent last van stank, zoals in de ruimte waar de kattenbak staat? Zet daar een open pot PowAir Gel neer en de stank wordt doorlopend geneutraliseerd.
- Last van extreme stank in materialen, zoals braaksel op de deurmat, urine in de hondenmand, ontlasting op het vloerkleed? Maak het oppervlak dan eerst goed schoon en doordrenk het materiaal met PowAir Penetrator. Goed laten drogen en eventueel nog een keer herhalen. PowAir Penetrator werkt zelfs tegen de penetrante lucht van kattenpis. We krijgen veel mooie reacties van mensen die dat niet voor mogelijk hadden gehouden. Maar de stank van kattenurine is met PowAir Penetrator echt weg te krijgen, zelfs uit hout en beton!