Weg met die nare zweetlucht
Dampende rug en benen, stinkende oksels, een kaaslucht uit je schoenen en een zure lichaamsgeur die allesoverheersend is. Leuk hè, zweten! De één heeft er meer last van dan de ander, maar zweten is voor veel mensen een probleem. De natte kant van het zweten om precies te zijn, want niemand zit te wachten klamme handen en natte voeten. Maar de geur die transpiratie veroorzaakt is voor de meeste mensen toch wel het ergste. De angst dat een ander jouw intense zweetlucht ruikt is bij velen groot. Schaamte maakt zich meester van de mens, want niemand wil stinken. Maar wees niet ongerust, er is zeker iets aan te doen!
Maar wat is zweet eigenlijk? En wat weten we over zweten? Minder dan we denken, want er doen een hoop fabels de ronde. Maak van jezelf een ‘transpiratie-expert’ met de volgende weetjes!
Dit wist je nog niet over zweet
Zweet stinkt niet.
Zweet bevat, naast water en zout, zelfs antiseptische stoffen als orthocresol en paracresol. Pas als zweet uit bepaalde zweetklieren in contact komt met melkzuurbacteriën op de huid, ontstaat er die onmiskenbare zweetgeur. De bacteriën voeden zich met het transpiratievocht en scheiden vervolgens de typische zweetlucht uit.
Zweet heeft een belangrijke functie
Zweet is niet zomaar een stinkend afvalproduct van het lichaam. Het heeft de belangrijke functie om het lichaam af te koelen d.m.v. verdamping, zodra oververhitting op de loer ligt. Zweten is dus heel belangrijk.
De verschillende soorten zweet
Er zijn twee soorten zweet. Of eigenlijk twee soorten zweetklieren. De eccriene klieren, ook wel exocriene klieren genoemd, en de apocriene klieren. De eerste soort zweetklieren bevindt zich in de huid over vrijwel het gehele lichaam. Deze eccriene klieren zijn bedoeld om bij inspanning snel een laagje vocht op de huid aan te brengen. Dit laagje verdampt en brengt zo de lichaamstemperatuur naar beneden. Dit zweet komt via de poriën het lichaam uit.
Apocriene zweetklieren
Het zijn de apocriene zweetklieren die meestal die typische zweetlucht veroorzaken. Zij vormen een waar feestmaal voor bacteriën. Apocriene zweetklieren bevinden zich onder meer bij oksels, liezen, tepels, anus en geslachtsorganen. Deze klieren scheiden geen zweet uit door poriën maar via de haarzakjes. En behaarde plekken zijn nu net zálige toevluchtsoorden voor veel bacteriën.
Eccriene zweetklieren
Zweet uit eccriene klieren is waterig, zweet uit apocriene klieren bevat naast water en zout ook nog vetten. Hierdoor stinken zweetoksels vaker en intenser dan bijvoorbeeld zweethanden.
Bij zweetvoeten gaat het overigens wel degelijk om eccriene zweetklieren, maar omdat voeten vaak zijn ingepakt in sokken en schoenen, oefenen deze klieren ook een grote aantrekkingskracht uit op hongerige melkzuurbacteriën.
Laat bezwete kleding nooit lang in de wasmand liggen
Bezwete kleding die pas gewassen is kan heerlijk fris ruiken, maar snel weer naar zweet gaan stinken. Dit komt doordat melkzuurbacteriën worden geactiveerd door (lichaams)warmte. Meestal gaat het om kleding die bijvoorbeeld lang in de wasmand heeft gelegen voor het wassen. Het grote aantal bacteriën kan niet meer worden weggewassen en deze slapende vrienden worden wakker als jij net de deur uit bent…
Je krijgt het er warm van
De bekende Italiaanse vrouwenversierder Giacomo Casanova (1725-1798) stond bekend als een zeer zelfverzekerd persoon. Toch schaamde hij zich erg voor de zweetplekken onder zijn armen. Zo erg zelfs, dat hij altijd in het diepste geheim sponzen onder zijn oksels droeg. Die moesten voor elke vrijpartij vakkundig uit het zicht gehouden worden van de dame in kwestie.
Wat is lui zweet?
In het oude Perzië schaamde men zich ook enorm voor zweet. De algehele gedachte was dat als je maar hard genoeg werkte, zweet snel zou verdampen. Dus deed je niet hard genoeg je best als je zichtbare zweetplekken had. Hier komt de bekende term ‘lui zweet’ vandaan.
Oplossingen tegen zweetlucht
Nu we meer weten over zweten, gaan we kijken wat we ertegen kunnen doen. Aangezien zweten een belangrijke functie voor het lichaam heeft, moeten we niet op zoek gaan naar iets wat het zweten stopt. Nee, het is de geur die aangepakt dient te worden. Preventief kun je dit doen door aan het volgende te denken:
-Het wegscheren van haren verkleint de voedingsbodem voor bacteriën flink. Minder bacteriën betekent minder stank.
–Katoenen kleding en sokken nemen vocht op en zijn luchtdoorlatend. Het dragen van katoen verkleint de kans op stank aanzienlijk ten opzichte van bijvoorbeeld polyester.
-Het regelmatig wisselen van sokken en om de dag wisselen van schoenen helpt goed tegen vieze zweetlucht.
-Na het sporten kleding altijd direct uithangen of wassen. Als bezwete kleding ook maar even op een hoopje in de wasmand ligt, verdubbelen de bacteriën die stank veroorzaken zich razendsnel.
Azijn
Heb je last van een nare zweetlucht, kijk dan eens in je keukenkastje. Een bekende manier om de stank van zweet aan te pakken is de kleding laten weken in water met azijn. Niet dat het daar in huis lekker van gaat ruiken trouwens, want azijn produceert nou niet bepaald een bloemetjesgeur. Maar het kan effectief zijn tegen stinkplekken, bijvoorbeeld onder de oksels. De kleding na het weken gewoon in de wasmachine doen en de kans is groot dat je het zweet niet meer ruikt. Pas wel goed op met tere stoffen, want azijn kan kledingstukken van bijvoorbeeld satijn, leer of zijde onherstelbaar beschadigen.
Wodka
Staat er nou echt ‘wodka’? Jazeker! Een beproefd middel tegen nare geurtjes krijg je door 2 delen wodka met 1 deel water te mengen en in een vernevelaar of plantenspuit te doen. Het kledingstuk dat niet fris ruikt of naar zweet stinkt vochtig sprayen met het wodkamengsel en laten drogen. Niet bang zijn voor de stank van de wodka, de alcoholgeur verdwijnt volledig. Net als bij het gebruik van azijn geldt hier: nooit stoffen zoals satijn, leer of zijde mee behandelen.
PowAir Penetrator
Als niets afdoende werkt, dan is er altijd een veilige oplossing om de meest hardnekkige zweetgeur aan te pakken: PowAir Penetrator. Voeg een flinke scheut van dit middel toe aan het wasmiddel in het zeepbakje van de wasmachine. PowAir Penetrator zorg voor een gegarandeerde neutralisatie van alle hinderlijke luchtjes.
Doet het stankprobleem zich voor in dingen die niet in de wasmachine passen, zoals schoenen, laarzen of sportattributen (helmen, handgrepen, etc.), doordrenk de stankplek dan met PowAir Penetrator en laat drogen.